onsdag 3 december 2014

Passiv inkomst - Uppdatering per 30.11

Uppdatering per 30.11.2014

Detta var tyvärr den första gången sedan jag började publicera den förväntade passiva inkomsten här på bloggen som den sjönk en månad. Detta beror på att Seadrill bestämde sig för att dra in sin utdelning. Under månaden var det utdelningar från två bolag som trillade in. Den förväntade rullande årliga utdelningen är med nuvarande portfölj ca 46 234 SEK

Diagrammen för den passiva inkomsten sjunker lätt under november månad. Minskningen är 1,2% från föregående månad och ökningen 64,5% från årsskiftet. I jämförelse med hela föregående år är den utdelade passiva inkomsten redan 109,3% högre i år.

Läs mer om diagrammen under fliken "passiv inkomst".

Månadens utdelningar var följande:

 • Kinder Morgan Inc (KMI) - 125,40 USD
 • Deere & Co (DE) - 18,00 USD

Totalt för månaden: 1 060 SEK

Totalt för året hittills: 34 925 SEK

Förväntad rullande månatlig utdelning i medeltal.

Frihetsfondens "timlön".

4 kommentarer:

 1. Hej. Hur ser totalen ut...utdelningar + kursutvecklingen? Är ju lite intressant eftersom utdelningar urholkar kursvärdet för en del bolag. Min syn är utdelningar är bra men mest för symbolvärdet. Tyder i många fall på att bolaget inte har för expansiv plan (högutdelare med modest tillväxt primärt). Hög utdelning men lägre aktievärden är ju inte en guldsits eftersom det är lite som golden handcuffs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   I mitt inlägg före "Uppdatering per 30.11" kan du läsa mer om den totala utvecklingen. Visst är det så att utdelande bolag oftast inte är lika expansiva längre. Enligt mig handlar det mycket om vilka risker du önskar ta.

   Mvh

   Radera
 2. Hej, tack för förklaringen. Gillar din blogg och hur det utvecklar sig.

  Jag vet inte hur du kommer fram till lägre risk för de innehav du räknar med men innehav+utdelning är i paritet med index (OMXS30/Avanza Zero). I mina ögon torde en mix med Avanza Zero + samt någon billig USA- och Global-fond (typ SPP) ge liknande resultat med spridda risker. Dessa basfonder samt några svenska banker/investmentbolag planerar jag att ha som min huvudsakliga portfölj.

  Som hobbyportfölj för 2015 gjorde jag en screener där jag sorterade ut några bolag med:
  1. någorlunda storlek (market cap +3bnSEK)
  2. okej PE
  3. tillväxt senaste 5 år
  4. ej våldsam utveckling under 2014
  5. utdelning (främst för symbolvärdet)

  Planerar att ha en någorlunda komplett portfölj under januari (köper stötvis) och sen försöka hålla den under 2015 (om det nu inte rasar komplett - då kommer min dåliga nerver fram).
  /Kefer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag menar att företag med en lång historia av utdelningar generellt brukar vara stabilare än företag som inte delar ut, tänk t.ex. amerikanska dividend champions som Coca-Cola. Givetvis finns det undantag.

   Ditt upplägg kan absolut ge riktigt fin avkastning och känns stabilt.

   Jag tror dock det är ännu viktigare att gemene sparare hittar sitt eget sätt att spara som gör att de fortsätter år efter år. För mig är det kassaflöde genom utdelningar med lite kryddor som motiverar :)

   Det är riktigt roligt med lite kommentarer och diskussion så du är ytterst välkommen att komma med mer synpunkter!

   Radera