tisdag 6 januari 2015

Uppdatering per 31.12.2014 - Frihetsfonden

Uppdatering per 31.12.2014

År 2014 är slut och värdet på Frihetsfonden minskade lite under december månad. Likviden minskade med 1,6 procentenheter.

Inköp under månaden var BHP Billiton, Bonheur och nordiska fonder. Inga försäljningar skedde.

Värdet på Frihetsfonden minskade med -0,6% (utan insättningar -1,7%) under december månad. Ökningen av värdet på Frihetsfonden 2014 var 23,8% (utan insättningar 9,0%). Det är en avkastning jag är nöjd med särskilt då likviditeten i portföljen varit ganska hög under större delen av året. Under 2015 kommer det troligen inte finnas så stora möjligheter till insättningar i Frihetsfonden däremot kommer jag att sträva efter att nå en likvid på 10% och inte gå under den nivån om det inte blir en kraftig korrigering på börserna. 


 • Frihetsfondens ökning/minskning från föregående månad: -0,6% (-1,7%)
 • Frihetsfondens ökning/minskning för år 2014: +23,8% (+9,0%)
4 kommentarer:

 1. Kan du inte skriva lite om dina guldbolag? Varför du valt just dom o vad du har för syn på dom?
  Mvh
  Knutte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Knut!

   Visst kan jag ge en kommentar :)

   Jag började investera i guldbolagen i början på 2011. Jepp jag vet en av de värsta tidpunkterna att gå in i den marknaden.. Övertygad om att den skakiga värld vi lever i skulle resultera i en krasch i ekonomin som skulle innebära en flykt till guld investerade jag riktigt tungt i ädelmetallbolagen. En liten krasch kom på hösten 2011 men det innebar också hårt fallande guldbolag och så har det fortsatt. Jag har alltså fått väldigt stora förluster i det äventyret som portföljen lider av ännu. Jag tror dock ännu på att vi kan få se ett scenario där börsen faller men guldbolagen går starkt och då kan en möjlighet att sälja ädelmetallbolag och köpa stabila utdelare uppstå.

   Jag har inte riktigt tid att börja skriva mer ingående om alla bolagen men de mer renodlade guldbolagen är följande från största portfölj andel till minsta. Endeavour Mining, AuRico Gold, Yamana Gold och Victoria Gold. Om det är något särskillt av bolagen du vill höra min åsikt om så är det bara att säga vilket.

   Det var lite kort om guldet, sen har jag ju dock ännu större andel silverbolag :)

   Mvh,
   Frihetsfonden

   Radera