lördag 7 november 2015

Avance Gas - Ökat


Jag har ökat innehavet i Avance Gas. Det blev ett köp på totalt 200st á 126,50 NOK (totalt 25 300,00 NOK). Det är väldigt svårt att förutspå den kommande utdelningen i bolaget men om utdelningen skulle följa de senaste fyra kvartalen ligger utdelningsprocenten nu på ca 33,6%, helt galet! Den årliga passiva inkomsten ökar i så fall med ca 8 500 NOK. Det är dock väldigt osäkert på vilken nivå utdelningen kommer att ligga framöver men som det är just nu boostar det den förväntade passiva inkomsten i Frihetsfonden rejält.

Tidigare inlägg om Avance Gas hittar ni genom att klicka här.

21 kommentarer:

 1. Noterade via onkel tom att utdelningen i december blir 2.11 dollar. Blev minst sagt glad. Äger inte mer än 300 st men har många gånger varit sugen att öka. Är utdelningen i december speciell eller har de kommunicerat att detta är rimligt för nästa utdelning med?

  Mvh
  Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Peter!

   Deras intjäning per dag var på rekordnivåer under tredje kvartalet vilket har gjort att utdelningen är så hög. Den har fallit tillbaka igen så det är inte troligt att nästa utdelning kommer vara på samma nivå om inte priset skulle rusa nu under de två sista månaderna av året.

   Mvh,
   Frihetsfonden

   Radera
 2. Intressant bolag, ligger själv i BW LPG, ska bli intressant att se hur man lyckats framöver. Utdelningen är definitivt hög

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Ja BW är absolut ett alternativ inom samma bransch som bör vara tryggare.

   Mvh,
   Frihetsfonden

   Radera
  2. Vi få se vad som händer framöver, många nya skepp på väg i sektorn och fler aktörer. Framöver tror jag på färre och större bolag.

   Radera
  3. Vad jag kunnat läsa tror Avance Gas CEO det samma.

   Radera
 3. Hej jag köpte denna för ett år sedan efter att ha läst om den här, ökade lite på 111 nu. Avkastningen är helt sjuk :) jag bara tackar och tar emot. Tack så jätte mycket för tipset. Tror ju dock inte att detta håller för evigt. Initialt var jag nöjd med 7% avkastning långsiktigt, känns som jag kommer bli nöjd framöver. Med vänlig hälsning, magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Magnus!

   Roligt att du är nöjd :)

   Det är bara att tacka och ta emot så länge utdelningarna trillar in men man kan inte påpeka tillräckligt om att man bör vara medveten om riskerna.

   Mvh,
   Frihetsfonden

   Radera
 4. Ja, vad ska man göra med den här aktien. Jag törs inte köpa så mycket mer, men det kanske är dumt. Svårt att bedöma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är besvärligt att de delar ut sådana här summor, dopar min passiva inkomst såpass att det inte kommer att vara vackert "när" de sänker utdelningen :)

   Tänk om de kunde hålla denna utdelningen då vore det bara att gå all in och luta sig tillbaka.. :)

   Radera
 5. Fraktreiterna är höga, men efterfrågan känns som att den kommer vara hyffsad i framtiden. Det kommer ut nya båtar som ökar kapaciteten på frakter. Men i övrigt vet jag inte vad långsiktiga risken är. Utdelningen lär ju normaliseras med tiden, detta är ju omöjligt, men eftersom mitt snitt är 102 så tror jag inte fallhöjden är så hög. Ca 2% av portföljen. Nämn gärna riskerna som du ser det. jag har bara gjort en köksbords analys :) Med vänlig hälsning, Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. De största riskerna som jag ser det är om priserna sjunker kraftigt, mängden nya skepp som kommer in på marknaden. Alltså samma som du redan noterat. Avance har också mycket belåning men i dagsläget känns inte det som något stort problem. Läget förändras förstås om de förstnämnda riskerna förverkligas.

   Radera
 6. Läser man på avanza så står det interimsutdelning 17,94 nok med sista handelsdag 9/11 2015 om jag tolkar det rätt så är det en till fantastisk utdelning till? Med vänlig hälsning, Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är senaste utdelningen för tredje kvartalet (2,11 USD), presenterades i veckan. Jag tror dock att sista handelsdagen för rätt till utdelningen var i fredags.

   Radera
 7. Riktigt kul, kanske skulle sätta hela förmögenheten där och börja jobba halvtid :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är roligt att räkna på vad det skulle generera för kassaflöde om inte annat :)

   Radera
 8. Raterna har ju varit lägre i 4Q, men samtidigt har de alla nybyggena på sjön nu. Orderboken är väll ungefär 35% av dagens seglande flotta, men samtidigt ökar ju bla indien sin import kraftigt. Gasen är ju också bättre om man jämför med kol.
  Sparar man till pensionen kan denna aksjen vara ett bra val. Även om raterna skulle komma under press, så håller dessa båtarna 25-30 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jimmie!

   Tack för ditt inlägg.

   Mvh,
   Frihetsfonden

   Radera
 9. Avance Gas går att jämföra med många oljebolag, så som Seadrill. Så länge efterfrågan är god är allt fantastiskt, men sedan blir allt snabbt en enda mörker. Det finns ingen diversifiering, ingen möjlighet till ökad annonsering eller nedragning av capex.

  Det är som jag ser det den stora risken, att det inte ska gå att hitta beläggning för båtarna till ett vettigt pris.

  Den risken är reell eftersom många förutsett en hög efterfrågan och lån är billiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig där Onkel Tom om att när efterfrågan är god är allt fantastiskt. Tror också att rater och intjäning ska ned, men det kanske inte blir så galet så som många säger. Jag har haft avance som utdelning från frontline2012 så jag har den redan som bonus :) Skulle jag köpa den idag, är inte så säker på det. Men samtidigt har och kommer kanske det globala gasefterfrågan överraska alla och domedagsprofetierna kanske inte infaller. Mina aktier ligger i "forever" portföljen, så vi får höras av om 20-30 år hur det gick :) Måste tillägga att jag gick in i seadrill med kraftig gearing på 80 kroner, var med upp till 230 kroner + utdelningar. Störde mig när den steg till 280 nkr, men nu i efterhand känns det okej :)

   Radera
 10. Läste att USA vill sälja gas till Europa, samtidigt sänker Ryssland priset kraftigt för att få sälja till EU. Dock tror jag inte politikerna stödjer köp från Ryssland så länge Putin inte går att kontrollera. Så USA lär nog få sälja endel. Det borde gynna avanze gas. Konspiration kanske men jag hoppas jag har rätt. Jag behåller mina mycket långsiktigt

  SvaraRadera