onsdag 16 oktober 2013

Exxon Mobil - Inköp


Igår gjordes ett inköp av 20st XOM á 87,12 USD (totalt 1742,40 USD). Till det priset har de en utdelningsprocent på ca 2,9% och det ökar den årliga passiva inkomsten i Frihetsfonden med 50,40 USD med nuvarande utdelning. De har de senaste 10 åren ökat utdelningen med i snitt 9% per år vilket innebär att utdelningen fördubblas med ca åtta års mellanrum. De senaste 10 årens snittutdelning av resultatet är endast ca 25%, det ger trygghet i förväntan på framtida utdelningar. De har gett utdelningar sedan 1911 och ökat utdelningen konstant de senaste 31 åren.

XOM är världens största energi- och olje bolag. De är verksamma i över 200 länder så det är ett väldigt internationellt bolag. Det nuvarande namnet tog företaget 1999 då Exxon Corp. och Mobil Corp. fusionerades. De har över 80 000 anställda och omsatte nästan en halv miljard $ 2012. P/E-talet är ca 11 i dagsläget vilket bör vara helt ok för att ta en position. De har dessutom köpt tillbaka 35% av de utestående aktierna sedan år 2000 vilket ytterligare stärker aktien.

Köpet känns bra i en svår köpt marknad. Har du eller är du intresserad av att köpa XOM?

2 kommentarer:

 1. Jag har sneglat på Exxon och på Chevron men har inte slagit till ännu. Jag har några andra energibolag i portföljen. Exxon är ett stabilt bolag med låg utdelningsandel som du själv skrev så det finns gott om potential att fortsätta öka utdelningen. Risken med dessa energibolag som är stora inom olja att en naturkatastroff är väldigt kostsam, men den risken får man ha med sig.

  Mvh/XO

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja mardrömmen för dem är förstås att drabbas likt BP i mexikanska gulfen. Jag har varit ute efter de stora energibolagen i USA och valde att slå till på XOM nu.

   Imorgon kommer jag troligen presentera ytterligare ett inköp i USA då det ser ut som vi fått en överenskommelse mellan demokrater och republikaner, om än kortsiktig..

   Mvh

   Radera