fredag 11 oktober 2013

Geografisk fördelning - Aktieinnehavet

05.10.2013
Här är ett diagram över var de olika bolagen av aktieinnehavet i Frihetsfonden har sina huvudkontor. Detta diagram säger dock inte så mycket var de utför sin operativa verksamhet då bolagen är såpass internationella nuförtiden. 28,74% av bolagen har sina huvudkontor i Kanada. De flesta bolagen har ändå endast sitt huvudkontor där (oftast i Vancouver) eftersom det är gruvbolag. Den främsta operativa verksamheten kan istället vara i t.ex. Västafrika (Endeavour Mining) eller Mexico (Avino).

Man kan konstatera att en geografisk spridning finns bland aktieinnehaven även om marknader som jag gärna skulle se representerade inkluderar USA, Norge och Tyskland.

Vad tycker du om ett sådant här diagram, är det helt intet sägande eller ger det en viss nyttig information? Andra åsikter kring upplägget?

2 kommentarer:

 1. Hej,

  Sälj det som går dåligt, köp det som går bra. Det är ingen mening med att ligga kvar i bolag som går dåligt det hindrar dig ju att investera i företag som går bra.

  Om du säljer med förlust, se till att sälja andra aktier som går med vinst för ungefär lika stort belopp, då kan du kvitta bort förlusten i deklarationen.

  Köp aktier som inte är konjunkturkänsliga, tex mat, medicin etc.

  Det finns ju t o m aktier som kanske går bättre under en lågkonjunktur. Jag tänkte närmast på Intrum Justitia.

  Hälsningar
  Linnea

  SvaraRadera
 2. Hej Linnea,

  Tack för din respons.

  Jag antar att det är mina gruvbolag du syftar på. De anser jag vara så undervärderade just nu mot fundamenten som finns att jag inte "kan" sälja dem. Däremot kommer deras andel av Frihetsfonden att minska i framöver.

  Mvh

  SvaraRadera